Mačke mu donele popularnost

Srpski slikar iz Bačke Topole postao internet senzacija!

Do juče potpuno anonimni slikar iz Bačke Topole, Endre Penovac, i njegovi akvareli mačaka postali su za svega nekoliko dana svetska atrakcija! Slikar sada ima ponude za iz Pariza, Škotske, Japana i ostalih krajeva sveta da izlaže svoja umetnička dela.
Endre Penovac

Endre Penovac i njegove mačke, Foto: Lična arhiva


Kakav je osećaj što se sada ljudi iz celog sveta dive vašim radovima, a do juče praktično niko nije čuo za vas?

Mnogo je prijatan osećaj, nema šta. Jeste sve ovo naglo, ali mislim da je neka nagrada za 30-godišnji rad u slikartsvu morala da dođe. Ako zaista volite to čime se bavite i istrajete u tome,  neki rezultat se kad-tad desi.

Endre Penovac

Endre Penovac i njegove mačke, Foto: Lična arhiva

Da li je ova slava donela i neke poslovne ponude?

Pošto su svetski mediji kao što su „Panda“ i „Kolosel“ pisali, stiglo mi je dosta ponuda za radove preko interneta i to iz svih krajeva sveta. Zvali su me da izlažem u Parizu, Škotskoj, pa čak i Japanu.

Endre Penovac

Endre Penovac i njegove mačke, Foto: Lična arhiva

Slikate samo akvarel i samo mačke? Da li vam još nešto predstavlja inspiraciju?

Ranije sam radio i crteže i ulja, a inspiraciju tražim u onome što me okružuje, što volim. To su bili i psi, livade, njive… No, sada praktično jesu samo akvareli i mačke. Akvarel najviše odgovara mojoj filozofiji. Najspontaniji je. Jedna kap boje može čuda da načini. Prava magija. A videćemo kuda će inspiracija dalje da me odnese.

Endre Penovac

Endre Penovac i njegove mačke, Foto: Lična arhiva

Kažete, crpite inspiraciju u onome što vas okružuje. Ali ipak to što vas okružuje vidite na malo drugačiji način nego ostali ljudi?

Sve vidim u detaljima u suprotnostima. Na primer, u našem svetu ima dosta netaknute prirode, koja ima neke svoje zakone. Međutim, kad
čovek tu umeša svoje prste, to daje poseban kontrast.

Endre Penovac

Endre Penovac i njegove mačke, Foto: Lična arhiva

A gde možemo da vidimo vaše radove?

Na mom Fejsbuk pejdžu ili na sajtu penovacendre.com, a ima ih dosta i u Galeriji „A“ u Batajnici kod Peđe Aćimovića. Tamo se inače svake druge godine održava međunarodno akvarel bijenale.

Koji vam cilj u životu i da li imate još neku ljubav?

Cilj mi je uvek sledća slika. Uvek možete još napredovati, nešto popraviti u odnosu na prošlu. A moja ljubav. Pa ja sam porodičan
čovek. Imam troje dece, ženu, tri psa i dve mačke. To su moje ljubavi.

Autor: DUM/MMV

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *