PREMIJERKA U KRIVAJI KOD BAČKE TOPOLE: Brnabićeva otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu

Brnabic 01
Foto: Beta/Slobodan Miljević

KRIVAJA – Predsednica vlade Ana Brnabić otvorila je danas prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu, u Krivaji kod Bačke Topole, koja će poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i „iz prve ruke“ nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose.

Premijerka je poručila da otvaranje digitalne farme pokazuje da je Srbija lider u regionu i da može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.

„To danas vidimo, ali da bismo zadržali lidersku poziciju moramo da trčimo brzo, najbrže što mozemo“, rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da se što pre mora izgraditi zgrada Insituta BioSens, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti.

Brnabic 03
Foto: Beta/Slobodan Miljević

Za to će, dodala je, vlada uložiti 14 miliona evra, dodajući da je važno da se završi projektna dokumentacija i što pre krene gradnja koja će se završiti u što kraćem roku. Takođe, navela je da je važno povezati baze podataka u poljoprivredi da bi se donosile efikasne odluke na bazi svih informacija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih šest-sedam godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.

Kako je rekao, EU je danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije.

Unija će, dodao je, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat Horizons 2020, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD

Brnabic 02
Foto: Beta/Slobodan Miljević

program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške.

Digitalnu farmu je osmislio Institut „BioSens“iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Republike Srbije.

Na farmi će poljoprivrednici moći da nauče kako nove tehnologije mogu da im pomognu da unaprede proizvodnju, od pripreme zemljišta, setve, navodnjavanja, ishrane bilja, do žetve i radova na pripremi naredne sezone.

Farma ima fizički deo – savremenu opremu, alate i mehanizaciju, ali i virtuelni, koji je, platforma AgroSens za praćenje useva koju poljoprivrednici koriste od oktobra.

Brnabic 04
Foto: Beta/Slobodan Miljević

Kroz tu platformu poljoprivrednicima su besplatno dostupni satelitski snimci Evropske svemirske agencije iz koje se na svakih pet dana može dobiti snimak parcele, na osnovu kojeg istraživači sa „BioSens“ instituta daju izveštaj o stanju useva.

Može se, takođe, dobiti i vrlo precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju, kao i meteo podaci o tome koliko je vode akumulirano na parceli.

 

5 komentara

 1. Zar zaista u čitavoj Srbiji mije moglo da se nađe preduzeće koje je u vlasništvu naših ljudi ? Pa makar PKB koji je još uvek u vlasništvu države Srbije . Ili je preduslov za dobijanje novca iz EU da vlasnik bude sa teritorije EU pošto ne veruju Srbima, ( čitaj Srpskoj vladi – koja i kroz činjenicu da je već godinama ministar poljoprivrede nije iz branše pokazuje koliko joj je stalo do Srpske poljoprivrede i seljaka ).

   
 2. Срамота велика колика се прашина дигла око доласка премијерке,Криваја доо одма сређује,чисти испред хотела,око машинске,фарба се све…штета шшто премијерка није обишла један круг око Криваје да види расуло од села

   
 3. Objavi se vest o aktivnostima Pastora ali nece ni jedan madjar napisati neki los komentar o svom lideru. Dodje premijerka Srbije u Topolu posle 20 godina i naravno kao i uvek ima Srba koji ce to da iskritikuju. Sto bi rekli nasi stari….tipicno srpski.

   
 4. Razlika je između Pastora i Brnabićke! Ovde se Jaco ne radi o Mađarima i Srbima kako ti deliš ova dva naroda, ovde je suština u tome što Pastor sluša svog nacionalnog prijatelja Orbana i dosta uradi za mađarski živalj u Vojvodini, a šta naša Premijerka slušajući svog Vođu uradi za srpski narod???

   
 5. Jaco sa Sns mozgom. Ti bi moja Jaco da svi srbi u topoli glasaju za sns. E malo sutra Jaco. Jacoooo.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *