KODEKS PONAŠANJA SLUŽBENIKA OPŠTINE BAČKA TOPOLA

Na poslednjos sednici skupštine opštine Bačka Topola, koja je održana u četvrtak 22.03.2018. godine, odbornici su izglasali kodeks ponašanja službenika i namešnika opštine Bačka Topola.

Резултат слика за kodeks ponašanja državnih službenikaKodeks ponašanja službenika i nameštenika je skup pravila ponašanja službenika i nameštenika koji sadrži profesionalne i etičke standarde za obavljanje službenih poslova i ostvarivanje komunikacije sa korisnicima javnih usluga, u cilju obezbeđivanja kvaliteta i dostupnosti usluga, kao i podsticanju poverenja u integritet, nepristrasnost i efikasnost organa, službi i organizacija osnovanih od Opštine Bačka Topola

Svrha ovog Kodeksa je:

 • da utvrdi standarde ličnog i profesionalnog integriteta i ponašanja kojih bi trebalo da se pridržavaju službenici,
 • da podrži službenike u poštovanju profesionalnih i etičkih standarda,
 • da upozna korisnike javnih usluga o pravilnom načinu komunikacije i ophođenja službenika,
 • da doprinese izgradnji poverenja građana u lokalnu vlast,
 • da doprinese uspostavljanju efikasnijeg i odgovornijeg postupanja službenika.

Službenik je dužan da se u obavljanju svojih poslova ponaša zakonito i da svoja diskreciona ovlašćenja primenjuje nepristrasno.

Službenici posebno vode računa da odluke koje se tiču prava, obaveza ili na zakonu zasnovanih interesa stranaka imaju osnov u zakonu i da njihov sadržaj bude usklađen sa zakonom.

Službenici su dužni da se uzdržavaju od bilo koje samovoljne ili druge radnje koja će neopravdano uticati na stranke ili im se neosnovano daje povlašćeni tretman.

Službenici se u svom radu nikada ne rukovode ličnim, porodičnim, niti političkim pritiscima i motivima.

Službenik ne sme učestvovati u postupcima u kojima se odlučuje o njegovom interesu, interesima njemu bliskih, odnosno povezanih lica, kao i u postupcima u kojima imaju ekonomske ili druge interese.

Standardi poslovne komunikacije

Standard poslovne komunikacije podrazumeva da se u najkraćem mogućem roku (najkasnije u roku od 24 sata) odgovori na poruku primljenu putem elektronske pošte.

Ukoliko je primalac elektronske pošte odsutan, mora biti postavljeno obaveštenje na elektronskoj pošti o odsustvu sa radnog mesta sa informacijama koga stranke ili službenici mogu kontaktirati u hitnim slučajevima, a tokom odsustva primaoca poruke.

Standardi odevanja na radnom mestu

 

Službenik je dužan da bude prikladno i uredno odeven, primereno poslovima službenika, i da na taj način ne narušava ugled jedinice lokalne samouprave, niti izražava svoju političku, versku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost.

Резултат слика за kodeks oblacenjaZaposleni treba da se odevaju u skladu sa zahtevima radnih mesta i radnih aktivnosti, a osnovni standard svakodnevnog odevanja jeste uredna i čista odeća.

Službenika koji je neprikladno odeven, na predlog neposrednog rukovodioca, nadležni rukovodilac će upozoriti na obavezu poštovanja ovog Kodeksa u pogledu odevanja na radnom mestu i na mogućnost pokretanja disciplinskog postupka u slučaju ponovljene povrede Kodeksa.

Pravila oblačenja za žene:

– suknja i haljina ne sme biti kraća od 5cm iznad kolena i ne sme imati dubok šlic

– nije dozvoljeno nošenje: providnih bluza, majica i haljina bez rukava, kratkih bluza koje otkrivaju stomak ili leđa, kratkih pantalona, trenerki, preuskih pantalona, helanki, šarenih pantalona, providne odeće ispod koje se nazire donji veš, kao i slične odeće koja je neprimerena profesionalnom izgledu na poslu

– dekolte može biti maksimalno u visini pazuha

– odeća mora biti čista i ispeglana

– kosa i nokti moraju biti uredni

– šminka mora biti nenapadna

– nije dozvoljeno nošenje patika, sandala koje otkrivaju veliki deo stopala i prstiju i papuča.

 

Pravila oblačenja za muškarce:

– nije dozvoljeno nošenje trenerki, kratkih pantalona, bermuda, majica bez rukava, dukseva sa kapuljačom i sa neozbiljnim natpisima ili slikama, kao i slične odeće koja je neprimerena profesionalnom izgledu na poslu

– odeća mora biti čista i ispeglana

– nije dozvoljeno nošenje patika i papuča

– kosa i nokti moraju biti uredni (duga kosa mora biti vezana)

– brada mora biti izbrijana ili fazonirana kao i brkovi.

 

Pravo pritužbe zbog kršenja Kodeksa

 

Stranka se zbog povrede pravila ovog Kodeksa može pritužbom obratiti rukovodiocu organa, službe ili organizacije, kao i zaštitniku građana Opštine Bačka Topola (u daljem tekstu: nadležni rukovodilac).

Nadležni rukovodilac svojim odlukama, stavovima, mišljenjima, preporukama i drugim aktima stvaraju praksu od značaja za primenu ovog Kodeksa.

 

10 komentara

 1. Ovo je uvedeno zbog Beka I Timee. Ona se oblaci kao vasarska pevacica a za njega nemam komparaciju.

   
 2. Takođe i Zlatko ne verujem da je ikad došao na posao u nečemu sem trenerke i one papagajske adidas jakne

   
 3. Uvedeno je i zbog Marine , kad dođe leto ne može je čovek gledati u oči , samo pogled luta negde dole

   
 4. Zamisli ze glave kada moras sa zakonom da regulises kako ce se obuci za posao i kako treba da se ponasaju.

   
 5. Ne dirajte mi Marinu, njoj sve stoji

   
  • Naravno da joj sve stoji. Mlada je. Zgodna je. Ali ne meŠaj babe i žabe. Zna se gde se šta oblači. Neprimereno je i neukusno dolaziti na posao obučen provokativno. Znači skrećeš pažnju sa svoje ličnosti na izggled da bi prikrio nešto. Pa proceni…šta?
   Prave dame se i spoznaju po načinu oblačenja. Na žurkama, van radnog vremena, na godišnjem odmoru…ljudi se oblače ležernije.

   Ju Bože što sam pametna!!!!! Okle mi ovolika pamet.

    
 6. Za pametne i razborite ljude zakone ne treba donositi. Oni poštuju norme ponašanja i vode se etikom i moralom…a za one s druge strane neće biti dovoljni zakoni.

   
 7. Samo im treba odbiti od plate pa da vidis kako ce da se nauce, oduvek je postojao kodeks oblacenja samo se to negde zagubilo u nekoj fioci. Trebali bi da odrze i sednicu o koriscenju narkotika ima delegata i za tu temu

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *