Juče održana sednica skupštine opštine Bačka Topola

Opstina 2
Foto: IC/TK

Danas je u velikoj većnici održana sednica SO Bačka Topola, na kojoj je usvojeno 29 tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, pristupilo se dodeli mandata novim odbornicima. Iz redova SNS to je Đorđe Beko, a iz SVM Jožef Kadar. Mandat im je uručen nakon ostavke odbornika Gorana Plećaša i Žolt Horvata.
Potom su usledili izveštaji i planovi rada gradske biblioteke, Doma kulture, gradskog muzeja, Turističke organizacije opštine, Centra za socijalni rad, zaštitnika prava građana i Opštinskog štaba za vanredne situacije. Za biblioteku u Bačkoj Topoli od velikog je značaja 2017. godina, u kojoj je obeležen jubilej, 70 godina od rođenja Eržebet Juhas, po kojoj ova ustanova nosi ime. Biće zapamćena i po mnogobrojnim književnim večerima, polaznicima kurseva učenja srpskog i mađarskog jezika, informatike za polaznike različitog uzrasta, a pokrenuta je i škola filozofije, kroz koju se uz pomoć stručnjaka tretiraju mnogobrojne životne teme.

Rad turističe organizacije u prošloj godini obeležili su sajamski nastupi u Budimpešti, Novom Sadu, Temišvaru, Beogradu, učešće u akciji Izađi mi na teglu, boravak u Vrnjačkoj Banji gde su predstavljeni potencijali opštine. Pred nastupajuću letnju sezonu, aktivnosti su vezane za postavljanje turističke signalizacije, a planovi za razvoj seoskog turizma i organizovanje više manifestacija na prostoru bačkotopolskog jezera.
U izveštaju Centra za socijalni rad navodi se potreba za realizacijom akcije prikupljanja polovnih veš mašina, šporeta, frižidera socijalno ugroženim porodicama, a potreba je isto tako i za većim brojem ličnih pratioca, zaposlenjem defektologa, stručnim usavršavanjem zaposlenih, urgentnim zbrinjavanjem starih, kao i za prostornim i i radnim proširenjem zgrade Centra. Zaštitnik prava građana još jednom je ukazao na značajno povećanje broja socijalno ugroženih porodica u opštini, narušavanje međuljudskih odnosa i na različite vrste prevara, naročito prilikom kupovine preko interneta i da građani u takvim prilikama budu krajnje oprezni.
Odbornici su danas usvojili i amandmane opštinskog veća kojim se daje pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koje se nalazi u Novom Orahovu firmi VIJA PRODUCT DOO iz Čelareva, površine 11.8442 ha, na 30 godina. Parcela površine 19.4295 ha, takođe predviđena za izdavanje u zakup je izuzeta, jer prema informaciji Agencije za restituciju, od 19. marta postala je predmet povraćaja imovine.
Odbornici su usvojili i predlog odluke o minimalnoj naknadi za održavanje zgrada i rad prinudnog profesionalnog upravnika, a podržan je i program poslovanja Regionalne deponije Subotica, kojim je početak rada sistema predviđen za prvu polovinu godine. U zavisnosti od starosti zgrade u kojoj žive, na ime troškova održavanja po kvadratnom metru, stanari će od sada mesečno izdvajati po sledećem kriterijumu – za održavanje zgrade sa liftom ne starije od 10 godina, mesečno će se izdvajati 2,70 dinara, a za zgradu bez lifta, 2 dinara. Stanari zgrade sagrađene pre 10 do 20 godina, izdvajaće 4 odnosno 3,10 dinara, od 20 do 30 godina starosti 5,40 odnosno 4,15 dinara mesečno, a u zgradama sagrađene pre 30 godina, 6,75 i 5,20 dinara mesečno. Odbornici za narednu sednicu očekuju odgovor na pitanje o kvalitetu pijaće vode u Bačkoj Topoli i naseljima opštine, organizovanoj deratizaciji, finansijskom izveštaju UTP Vojvodina.

 

2 komentara

  1. Djordje Beko. Moze da menja i Nemanju kad je na godisnjem

     
  2. S.O.S. 820044

    Drzavna to jest nama oteta zemlja data u zakup na 30 godina?!Pa zakup mozes da das max dok ti traje predvidjeni mandat dobijen na izborima a s obzirom da se vidi rezultat vase borbe za Kosovo tesko da cete docekati kraj.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *