Jedna zaboravljena osnovna škola u Bačkoj Topoli

 

Držim u ruci pozivnicu:

Szeressük egymást, gyerekek”

Kedves egykori osztálytársak!

55 év múlt el azóta, hogy elhangtott számunkra az utolsó csengőszó az iskolában. Ezt az emléket, a feledhetetlen iskolai napokat szeretnénk felidézni.

Az 1964-ben végzett 8. osztályok 55 éves találkozóját tartjuk, melyre mindenkit szeretettel várunk.

Találkozó 2019. Június 15-én este 6 órakor a topolyai Gurman vendéglőben.

További információért fordulj Sípos Máriához – Topolya, Jovan Mikić utca 17, telefon: 024-715-522, mobil: 064-0103950. Jelentkezési határidő: 2019. Június 10-e.

*********************

Sećaš li se onih školskih dana…”

Dragi drugovi iz odeljenja,

Navršila se 55. godina od dana kada se za nas školsko zvono oglasilo poslednji put. Želja nam je da se zajedno prisetimo tih nezaboravnih školskih dana.

Organizujemo susret učenika nekadašnjih 8. razreda, koji su osnovnu školu završili 1964. godine. Srdačno pozivamo sve bivše učenike tih razreda.

Susret će se održati u restoranu Gurman u Bačkoj Topoli, 15. juna 2019. godine sa početkom u 18 časova.

Za detaljnije informacije obratite se Mariji Šipoš, Bačka Topola, Ulica Jovana Mikića broj 17. Telefon: 024/715-522, mobilni: 064/0103950, Rok za prijavu: 10. jun 2019.

********************************

Gledam u poizivnicu. Upućena je prvoj generaciji učenika jedne bačkotopolske osnovne škole, koja je sve razrede, od 5. do 8, završila baš tu. Držim pozivnicu i razmišljam koliko Bačkotopolčana zna da je u ovom gradu nekada, pre više od pola veka, bilo tri osnovne škole.

U gradu je radila osnovna škola „20. april”, koja je kasnije promenila ime u Osnovna škola „Nikola Tesla”. Centralna zgrada škole je bila u Jadranskoj ulici, iza katoličke crkve, gde je sada sedište ustanove Združene škole. Pored toga, u zgradi preko puta ove, gde je u poslednje vreme bilo sedište planinarskog društva, pa i udruženja penzionera, takođe je bilo učenika osnovne škole „20. april“. A u toj maloj ulici bile su još dve zgrade. U prvoj, većoj, sada je sedište odreda izviđača „Petefi Šandor“. Druga zgrada, koja je bila pored ove veće, bila je sedište arhive Skupštine opštine. Pre izvesnog vremena ova zgrada je srušena, pošto je toliko oronula da više nije bilo šanse za oporavak.

Druga osnovna škola u gradu bila je Osnovna škola „Čaki Lajoš“, smeštena u zgradu nekadašnje srednje škole, takozvane građanske škole. Ta zgrada, u kojoj je učenik bio i jedan od najvećih svetskih slikara naive, po kome je i nazvana vojvođanska pokrajinska nagrada za likovne umetnike – Nađapati Kukac Peter – i sada je sedište ove škole. Doduše, zgrada je znatno popravljena, pa i dograđena. Pored nje, ova osnovna škola je imala i još dve zgrade. Prva, veća, bila je zgrada nekadašnje prodavnice “Metalka”, a sada su tu prostorije prodavnice “Color”.

Treća škola je bila u samoj ulici, nekoliko kuća dalje.

U ovim osnovnim školama zbornica je bila u centralnoj zgradi. Bilo je divno učiti u onoj zgradi u uličici pored prodavnice „Color“. Dok su nastavnici iz centralne zgrade škole “Čaki Lajoš“ stigli do ovih razreda, prošlo je desetak minuta od časa. A trebalo je da krenu nazad u zbornicu desetak minuta pre kraja časa da bi sledeći čas u nekom drugom razredu uz zamenu dnevnika počeli na vreme.

Ta pomenuta treća osnovna škola u gradu je nosila ime “7. Jul“. Počela je sa radom 1960. godine. Novu zgradu, pored ranije izgrađene Škole za učenike u privredi, zauzeli su 5. razredi. Kako sam rekao, prva generacija učenika ove škole, koji su tu pohađali nastavu do završnog razreda, upravo slavi 55. godišnjicu od završetka osnovne škole. Tada je to bila najmodernija osnovna škola u gradu. Bila je primer ostalima kojima je kasnije izgrađena nova zgrada ili je pak dograđena i modernizovana. U početku je osnovna škola delila zgradu sa novoformiranom Srednjom ekonomskom školom. Osnovna škola „7. Jul“ prestala je sa radom u godini formiranja bačkotopolske gimnazije. 1965. godine školska zgrada je postala i dom gimnazije, koja je po prekidu rada Srednje ekonomske škole sama radila u ovoj zgradi, da bi kasnije postala zajednička obrazovna ustanova za gimnaziju i srednju ekonomsku školu, koja i danas postoji na tom mestu.

Dobro je prisetiti se onih davnih vremena kada je započelo uzdignuće Bačke Topole. Dana, kada je Bačka Topola od sela postala varošica, pa grad sa jakim obrazovnim centrom i sve jačom privredom. Prošlo je više od pola veka od tih radosnih dana.

Autor: Mikša Ber

 

PO PROJEKTU OPŠTINE BAČKA TOPOLA ZA SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE MADIJSKIH SADRŽAJA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA U 2019. GODINI

 

Jedan komentar

  1. Za 8 godina bice dovoljna jedna osnovna

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *