Besplatan Dabl test za sve trudnice sa prebivalištem na teritoriji Bačka Topola u 2018. godini

U okviru projekta „Unapređenje postojećih i uvođenje novih mera populacione politike na teritoriji opštine Bačka Topola“, jedna od finansiranih mera tokom 2018. godine jeste i mera za unapređenje i promociju reproduktivnog zdravlja i zdravog materinstva, koja se realizuje kao podrška trudnicama kroz finansiranje prenatalnog skrininga u prvom trimestru trudnoće – DABL TEST, za sve trudnice sa prebivalištem na teritoriji opštine Bačka Topola.

trudnice2-696x454Dabl test se radi između 12 i 14 nedelje trudnoće i sa 80% sigurnosti može se utvrditi prisustvo genetskih oboljenja ploda. To je kombinovani test koji se sastoji od ultrazvučnog pregleda i hemijske analize krvi. Poželjno je oba pregleda obaviti istog dana, ali se toleriše razmak između ova dva pregleda do 48 sati.
Deo ovog testa koji se odnosi na ultrazvučni pregled se može odraditi u Domu zdravlja “ Dr. Hadži Janoš“ u Bačkoj Topoli, a drugi deo Dabl testa koji se odnosi na labaratorijsku analizu krvi besplatno se vrši u privatnoj labaratoriji FARM-LAB, Svetozara Miletića 13, Bačka Topola. Uzorkovanje krvi se vrši radnim danima u periodu od 08:00 do 17:00 časova, a subotom od 07:00 do 13:00 časova. Dabl test je jedan od prvih prenatalnih statističkih testova koji ukazuju na hromozomske anomalije koje prouzrokuju oboljenja kao što je Daunov sindrom, i kao takav ima višestruki značaj za rađanje zdravog potomstva.

Mole se sve buduće mame koje su u vremenskom obuhvatu u kojem se radi Dabl test, da se jave na ginekologiju Doma zdravlja „Dr. Hadži Janoš“ u Bačkoj Topoli.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *